Στην καρδιά της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο που διαμορφώνεται από τα βουνά Μαίναλο, Πάρνωνας, Αρτεμίσιο και Παρθένιο, βρίσκεται η Τρίπολη. Οι πρώτες αναφορές στον οικισμό εντοπίζονται στο τέλος του Μεσαίωνα. Η Τριπολιτσά αναπτύσσεται στα οθωμανικά χρόνια και ιδιαίτερα τον 18ο αιώνα αποκτά αίγλη και σημαντική βαρύτητα για τη διοίκηση, το εμπόριο και την οικονομία. Λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί το κέντρο του Μοριά με ισχυρή συμβολική σημασία.
Η πόλη και οι γύρω περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων του Αγώνα. Η πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821, θα δώσει μεγάλη ηθική και υλική ώθηση στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. Ωστόσο, η πόλη βγαίνει ρημαγμένη από τη δίνη των στρατιωτικών επεμβάσεων. Ουσιαστικά είναι κατεστραμμένη. Παρά την καταστροφή διατηρεί τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που θα τη διαμορφώσουν εκ νέου ως σημαντικό κέντρο για όλη την Πελοπόννησο.
Η βιοτεχνία, η βιομηχανία, το εμπόριο, τα οικογενειακά και πολιτικά δίκτυα, η μετανάστευση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που θα ωθήσουν την πόλη στην αναδημιουργία της στο πέρασμα του 19ου αιώνα. Πτυχές που φαίνονται σήμερα στο αρχιτεκτονικό και μνημειακό απόθεμα της πόλης.
Η Τρίπολη, πέρα από το σημαντικό της παρελθόν, σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη, διοικητικό και πανεπιστημιακό κέντρο της Πελοποννήσου και μεγάλη επισκεψιμότητα. Ο συνολικός πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 30.448 κατοίκους σε σύνολο 44.165 κατοίκων όλου του Δήμου σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Τα προάστια και οι οικισμοί που συγκροτούν τον Δήμο διαμορφώνουν ένα δίκτυο με ενδιαφέροντες προορισμούς και δραστηριότητες.