ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ

Droboliza/Drobogliza/Traboliçe

Η Τρίπολη στα οθωμανικά χρόνια

Η πόλη διαμορφώνεται και αναπτύσσεται στα οθωμανικά χρόνια. Ως Droboliza εντοπίζεται η πρώτη αναφορά στην πόλη το 1467 στην καταγραφή των ερειπωμένων κάστρων του Μοριά από τον Stefano Magno. Η διαμάχη μεταξύ Βενετών και Οθωμανών για την κατάκτηση της Πελοποννήσου είναι διαρκής έως τις αρχές του 18ου αιώνα. Στη συνέχεια, μετά την οθωμανική ανάκτηση, η πόλη αποκτά αίγλη και σημαντική σημασία για τη διοίκηση, το εμπόριο και την οικονομία. Λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση η Τρίπολη αποτελεί το κέντρο του Μοριά με ισχυρή συμβολική σημασία. Πληροφορίες για την πόλη εντοπίζονται σε χάρτες, σε βενετικές και οθωμανικές απογραφές και περιηγητικά κείμενα.

Χάρτης της Πελοποννήσου

Χάρτης: με έγχρωμα διαγράμματα, 34×41εκ.. Στον χάρτη εντοπίζεται η αναφορά Drobogliza.

Χάρτης της Πελοποννήσου του Frederick de Wit, στο τέλος του 17ου αιώνα.

Χάρτης της Πελοποννήσου: 39×49εκ..

Χάρτης της Πελοποννήσου από την περιήγηση του Bernard Randolph

Στην ένθετη παράσταση, πάνω δεξιά, απεικονίζεται Αλβανός βοσκός με τοπική ενδυμασία, ενώ στο κάτω αριστερά ένθετο άποψη της Μονεμβασιάς. Στην περιήγηση αναφέρεται Τριπολιτσά, προηγουμένως ονομαζόταν Μεγαλόπολις (TRAPOLIZZA, formerly called MEGALOPOLIS).

Απεικόνιση της Τριπολιτσάς

Το σχέδιο δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του G. E. Marindin το 1914. Οι εικόνες δημιουργήθηκαν από έναν βιεννέζο σχεδιαστή που συνόδευε τον βρετανό περιηγητή Morritt στα ταξίδια του.

Οθωμανοί αξιωματούχοι στην Τριπολιτσά

Ο Άγγλος περιηγητής Sir William Gell περιηγείται στην Πελοπόννησο το 1805. Η περιήγησή του εικονογραφείται, μεταξύ άλλων, με τους οθωμανούς αξιωματούχους που συνάντησε στην οικία του οθωμανού διοικητή της Τρίπολης.

Tripolitsa/Τριπολιτσά

Η Τρίπολη στην Ελληνική Επανάσταση

Η Τρίπολη είναι μια πόλη αναφοράς στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων. Η πολιορκία και άλωσή της από τους επαναστατημένους θα δώσει μεγάλη ώθηση στα πρώτα χρόνια του Αγώνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα του Αγώνα συνδεδεμένη με την Τριπολιτσά.Η πόλη βγαίνει ρημαγμένη από τη δίνη των στρατιωτικών επεμβάσεων της εποχής. 

Σχέδιο της περιτειχισμένης Τριπολιτσάς

Σχέδιο της Τριπολιτσάς (λεπτομέρεια του σχεδίου του λεκανοπεδίου) από τον γεωγράφο και χαρτογράφο Jean-Denis Barbie du Bocage με βάση της οδηγίες του Πουκβίλ και δημοσιεύτηκε στο έργο του Voyage de la Grece, Παρίσι 1826-27.

Πόλεμος της Τριπολιτζάς και των πέριξ αυτής χωρίων

Σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη.

Επιχρωματισμένη λιθογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Απεικόνιση του αρχιστράτηγου των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων της Πελοποννήσου.

Η είσοδος της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στην Τριπολιτσά

Απεικόνιση της εισόδου της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στην Τριπολιτσά. Λιθογραφία, 21,4×32,8εκ.

Η Τριπολιτσά μετά την Ελληνική Επανάσταση

Τριπολιτσά στο έργο του Christopher Wordworth, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα μεταξύ 1832-1833.

Τρίπολις

Η Τρίπολη στο νεότερα χρόνια

Η Τρίπολη μετά την Ελληνική Επανάσταση είναι μια κατεστραμμένη πόλη, η οποία όμως διατηρεί τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά που θα τη διαμορφώσουν εκ νέου ως σημαντικό κέντρο για όλη την Πελοπόννησο. Βιοτεχνία, βιομηχανία, εμπόριο, οικογενειακά και πολιτικά δίκτυα, μετανάστευση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που θα ωθήσουν την πόλη στην αναδημιουργία της στο πέρασμα του 19ου αιώνα.  

Απόσπασμα από το Βασιλικό Διάταγμα ίδρυσης του Δήμου Τρίπολεως

Με το Βασιλικό Διάταγμα «Περί του σχηματισμού των δήμων του νομού Αρκαδίας» (ΦΕΚ 16/1835), τον Νοέμβριο του 1834, δημιουργείται ο Δήμος Τρίπολης με έδρα την πόλη. Χαρακτηρίζεται ως Δήμος Β΄ τάξης με πληθυσμό 5.696 κατοίκους. Ο δημότης ονομάσθηκε Τριπολίτης.

Σχέδιον Τριπόλεως

Το πρώτο ρυμοτομικό Σχέδιο της Τρίπολης

Καρτ ποστάλ – πλατεία Αγίου Βασιλείου

Η πλατεία Αγίου Βασιλείου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πρόγραμμα της πρώτης παράστασης στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

Τα εγκαίνια του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 1910. Η πρώτη παράσταση ήταν Η Δεσποινίς Σοκολάτα του Παύλου Γκαβώ από τον Ελληνικό Δραματικό Θίασο της Ροζαλίας Νίκα και του Ευτύχιου Βονασέρα.

Τρίπολη

Μια σύγχρονη πόλη

Η Τρίπολη, πέρα από το σημαντικό της παρελθόν, σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη, διοικητικό και πανεπιστημιακό κέντρο της Πελοποννήσου με μεγάλη επισκεψιμότητα. Πλατείες, πάρκα, μνημεία και διατηρητέα κτίρια διαμορφώνουν την αστική της εικόνα. Ο συνολικός πληθυσμός της Δημοτικής Κοινότητας Τριπόλεως ανέρχεται σε 30.448 κατοίκους σε σύνολο 44.165 κατοίκων όλου του Δήμου (2021). Τα προάστια και οι οικισμοί που συγκροτούν τον Δήμο διαμορφώνουν ένα δίκτυο με ενδιαφέροντες προορισμούς και δραστηριότητες.

Η λάρνακα με τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη φτάνει στην Τρίπολη

Στο πλαίσιο των ερτασμών για την εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μεταφέρονται στην Τρίπολη στις 10 Οκτωβρίου 1930 και τοποθετούνται στο πρώτο μνημείο που φτιάχνεται στην πόλη για να τιμήσει το 1821. Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχει και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Καρτ ποστάλ – πλατεία Αγίου Βασιλείου

Η πλατεία Αγίου Βασιλείου τη δεκαετία του 1950.

Καρτ ποστάλ όψη της πόλης

Όψη της Τρίπολης τη δεκαετία του 1950 από τη δεξαμενή.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Μεταπολεμικά δημιουργείται το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Φωτογραφία της δεκαετίας του 1950.

Αποκαλυπτήρια έφιππου ανδριάντα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 150 ετών από την απελευθέρωση της Τρίπολης πραγματοποιούνται στην Πλατεία Άρεως της πόλης τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στις 26 Σεπτεμβρίου 1971.

Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Αγίου Βασιλείου

Καρτ ποστάλ με απεικόνιση μαθητικών ομάδων ελληνικών παραδοσιακών χορών σε επετειακούς εορτασμούς στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

VIDEOS

Δείτε ιστορικά βίντεο από την Τρίπολη στο κανάλι μας στο Youtube

Scroll to Top